0

Project: Stichting Speelplezier

  • Terlingenplein Aarle-Rixtel
  • Ontwerp
  • Maatwerk
  • Productie
  • Montage

In het Noord-Brabantse Aarle-Rixtel zijn een aantal nieuwe speelplekken gerealiseerd. Zo ook de speelplek op het Terlingenplein. De hoofdverantwoordelijke voor deze nieuwe speelplek is Stichting Speelplezier Aarle-Rixtel: een organisatie van vrijwilligers die als doel hebben dat kinderen van alle leeftijden samen kunnen spelen en elkaar kunnen ontmoeten in de wijk. Het veld op het Terlingenplein mocht een van die plekken worden en wij bij Replay Speeltoestellen hebben hier ons steentje aan mogen bijdragen.

Eigen initiatief

De stichting vond dat er te weinig speelgelegenheden in Aarle-Rixtel aanwezig waren en heeft toen op eigen initiatief bij de gemeente aangeklopt met de vraag of dit ‘’probleem’’ aangepakt kon worden. Er waren namelijk wel speellocaties aanwezig, met hier een daar een losse schommel, maar grote speelplekken voor alle leeftijdsgroepen ontbraken. De gemeente was het hiermee eens en gaf de stichting toestemming om op eigen initiatief deze speelplekken te realiseren.

Stichting Speelplezier greep deze kans met beide handen aan en is met al haar vrijwilligers aan de slag gegaan met het realiseren van speelplekken in het dorp. Het Terlingenplein is er daar één van. Hierbij was het doel om een ontmoetingsplek in de buurt te realiseren. Een plek voor kinderen van 0 tot 16 jaar, maar ook een plek voor ouders en opa’s en oma’s om samen te komen.

Het favoriete plan

Om te achterhalen wat de wensen vanuit de buurt waren is de stichting in gesprek gegaan met de omwonenden. Zo hebben ze kinderen tekeningen laten maken van hun ideale inrichting van het plein en hebben ze de buurt gevraagd welke speeltoestellen ze graag zouden willen zien en welke materialen er toegepast mochten worden. Aan de hand van de feedback zijn er een aantal leveranciers aangesproken die een plan mochten aanleveren en daaruit is het favoriete plan gekozen. En dit was het plan van ons! Wij mochten dus aan de slag met het produceren en monteren van de speeltoestellen.

Twee vliegen in één klap

Er is een combinatie van verschillende speeltoestellen gemaakt van Robinia hout gekomen. Een combinatie van toestellen die aantrekkelijk zijn voor jong en oud. De reden dat er voor Robinia hout is gekozen komt omdat deze natuurlijke uitstraling het beste past bij de buurt.

Aangezien we bij het inrichten van het Terlingenplein het gehele terrein onder handen moesten nemen, heeft de gemeente van deze gelegenheid gebruik gemaakt om het probleem met de riolering gelijk aan te pakken. Er is onder de speelplek een waterbassin geplaatst waar al het rioolwater ligt opgeslagen. Om deze reden heeft het project wel iets langer geduurd dan normaal, maar nu zijn er wel direct twee problemen tegelijk opgelost.

Enthousiaste reacties

Rond september/oktober 2022 was het project eindelijk afgerond en heeft Stichting Speelplezier Aarle-Rixtel het speeltuintje geopend. De buurtbewoners zijn zeer enthousiast over dit project! Voornamelijk het feit dat de saamhorigheid in de buurt weer terug is door deze ontmoetingsplek doet veel mensen goed.

Een van de bewoners zei het volgende: ‘’ We horen weer kinderen buitenspelen en vinden het fijn om deze vrolijke geluiden te horen.’’ Dankzij deze speelplek bloeit de buurt weer op en komen de bewoners meer naar buiten. Een mooi resultaat waar wij enorm blij van worden!


Ga terug
 

The world is your playground

Ook jouw speelplek wordt leuker met de aandacht van Replay Speeltoestellen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en ervaar zelf wat wij voor jouw speelplek kunnen betekenen.

Edward van den Borne

Directeur
Adviseur spelen regio België

Jordy Kleinendorst

Key-accountmanager Leisure Benelux /
Adviseur spelen regio Noord- en West Nederland