0

Project: Gemeente Best

  • Buurtdonk
  • Buurtparticipatie
  • Ontwerp
  • Maatwerk
  • Productie
  • Montage
Het project dat we voor een nieuwbouwwijk in de gemeente Best hebben mogen waarmaken is een goed voorbeeld van hoe belangrijk de beschikbare ruimte is als het gaat om de indeling van een speeltuin. In de straat Buurtdonk hebben wij een geschikt plan gemaakt dat perfect past in het straatbeeld. Zowel de buurt als de gemeente is erg tevreden met het eindresultaat.

In overleg met de buurt

Toen de nieuwbouwwijk gebouwd werd was het voor de gemeente snel duidelijk dat er ook een speeltuintje zou moeten komen. In de straat Buurtdonk werd hier een ruimte voor vrijgehouden. Omdat de speeltoestellen die er geplaats zouden worden natuurlijk wel in de smaak moesten vallen bij de buurtbewoners, werden deze door de gemeente betrokken bij de besluitvorming. Er kwamen veel opmerkingen en wensen vanuit de buurt en deze werden bij ons voorgelegd. Uiteindelijk zijn wij aan de hand van alle opmerkingen met een plan gekomen.

Nadat de gemeente een paar keer heeft overlegd met de buurt is er uiteindelijk een plan goedgekeurd met drie speeltoestellen. Twee van die speeltoestellen hebben wij vast in ons assortiment staan, namelijk een 4-zits wip en een trampoline. Maar een van de speeltoestellen is speciaal getekend voor deze speelplek. Dit is maatwerktoestel Speelparcours Yuma geworden.

Niet hoog, wel breed

Het belangrijkste doel was dat deze speelplek anders zou worden dan andere speeltuintjes in de buurt, zodat er een diversiteit aan speelgelegenheden zou zijn. Daarnaast moesten we bij het kiezen van de toestellen erg rekening houden met de omgeving. Er liggen veel huizen om de speelplek heen, dus was het niet mogelijk om heel hoge speeltoestellen te plaatsen. We zijn daarom meer in de breedte gaan werken, in plaats van in de hoogte. Het is immers niet de bedoeling dat er ineens een hoge speeltoren voor iemands voordeur staat. Vandaar dat alle speeltoestellen in deze speeltuin iets lager zijn, en daarom wat meer geschikt voor jonge kinderen.

Het speelparcours en de wip zijn gemaakt van Robinia hout, de trampoline van rubber. De ondergrond van de speeltuin is van zand. Deze natuurlijke materialen passen goed in het straatbeeld van de nieuwbouwwijk.

Druk bezocht

Het project heeft een aantal maanden in beslag genomen. De opdracht kwam in oktober 2021 binnen en begin 2022 konden de buurtbewoners al gebruik maken van de speeltuin. Gelukkig viel het eindresultaat goed in de smaak. Toen wij later de locatie bezochten om wat foto’s te maken waren er veel kinderen aan het spelen in het speeltuintje. Er kan dus wel gezegd worden dat het een drukbezochte plek is!


Ga terug
 

The world is your playground

Ook jouw speelplek wordt leuker met de aandacht van Replay Speeltoestellen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en ervaar zelf wat wij voor jouw speelplek kunnen betekenen.

Jordy Kleinendorst

Key-accountmanager Leisure /
Adviseur spelen regio Noord- en West Nederland

Gijs Gielen

Adviseur spelen
Regio Zuid- en Oost Nederland