0

Waarom worden Robinia speeltoestellen steeds populairder?

Misschien heb je ze wel eens zien staan: houten speeltoestellen die niet perfect recht zijn en waarvan verschillende onderdelen vaak lijken op boomstammen. Deze speeltoestellen zijn gemaakt van Robinia hout. Robinia is een houtsoort afkomstig van een Amerikaanse loofboom. Speeltoestellen gemaakt van deze houtsoort zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Wij leggen je graag uit hoe dat komt!

Eigen productie

Robinia hout staat bekend als de meest duurzame houtsoort in Europa en valt dan ook onder duurzaamheidsklasse 1. Robinia is een houtsoort afkomstig van een oorspronkelijk Amerikaanse loofboom. Het heeft een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten en kan goed tegen alle verschillende weersomstandigheden. Het hout is zeer hard, slijtvast en rot niet snel. Hierdoor is deze materiaalsoort erg geschikt voor het creëren van speeltoestellen. Speeltoestellen gemaakt van Robinia gaan lang mee en kunnen goed tegen een stootje. 

Vandaar dat Replay Speeltoestellen het niet kon laten om speeltoestellen van dit materiaal te gaan creëren, toen het ongeveer 10 jaar geleden Nederland binnen kwam waaien. ‘’We zagen dat er door de klanten steeds vaker specifiek naar Robinia werd gevraagd, dus besloten we om er zelf mee te gaan produceren’’, geeft Edward van den Borne, directeur van Replay Speeltoestellen, aan. ‘’Dit was nogal een stap, aangezien het compleet nieuw was en onze machines niet geschikt waren om met dit materiaal te werken.’’ Achteraf is het een slimme keuze geweest om aparte machines aan te schaffen voor deze materiaalsoort, want tot op de dag van vandaag blijft de vraag naar Robinia speeltoestellen groeien.

Duurzame samenwerking

De populariteit van deze houtsoort is vooral gaan groeien sinds 'Natuurlijk Spelen' in het leven is geroepen. Zo merkt ook Ruud Haast, ontwerper en calculator bij Herman Vaessen Tuin Boom Groen, op. Al jarenlang werkt de hovenier voor allerlei projecten samen met Replay Speeltoestellen. ‘’De ouderwets grijze speelpleinen verdwijnen langzaam uit het straatbeeld en maken plaats voor natuurlijke speelplekken’’, geeft Ruud aan. En gelukkig maar, want een groene omgeving bevordert onze gezondheid. Spelen in de natuur is goed voor de ontwikkeling van kinderen op cognitief, lichamelijk en sociaal vlak, omdat het veel avontuur en uitdaging te bieden heeft. ‘’Daarnaast zijn mensen sowieso steeds meer bezig met het klimaat en zien ze in dat we er iets mee moeten. We moeten de natuur de ruimte bieden en het gebruik van duurzaam verantwoorde materialen is daarin een stap in de goede richting’’, aldus Ruud.

Herman Vaessen won in 2019 de prijs voor de Duurzaamste hovenier van Nederland, dus voor hen is het een logische stap om met Robinia hout te werken. Zij proberen altijd mee te gaan met de trends die spelen op het gebied van duurzaamheid en willen daar graag in voorop lopen. Dit sluit mooi aan op de werkwijze van Replay Speeltoestellen. Vandaar dat de samenwerking al jaren goed bevalt.

Logische keuze

Doordat Robinia zo goed bestand is tegen allerlei omstandigheden van buitenaf, gaat het enorm lang mee. Wel 25 jaar! Dit is een groot verschil met andere houtsoorten die in duurzaamheidsklasse 2, 3 of zelfs 5 zitten. De prijzen van speeltoestellen gemaakt van andere houtsoorten zijn echter redelijk gelijk, dus het is logisch dat er steeds vaker voor Robinia gekozen wordt. Ook geven wij bij Replay Speeltoestellen levenslange garantie op speeltoestellen van Robinia. Zo hopen we deze houtsoort nog aantrekkelijker te maken voor onze klanten. Daarnaast is Robinia verkrijgbaar in Europa, waardoor het geen lange reis af hoeft te leggen voordat het de Nederlandse bodem bereikt. Dat helpt natuurlijk ook mee aan het duurzaamheidsgehalte van deze houtsoort.

Alle bovenstaande voordelen maken dat Robinia speeltoestellen steeds populairder worden bij onze klanten, en ook dat wij hier steeds vaker mee werken. En altijd met veel plezier!

Meer weten?

Wil je meer weten over Robinia hout en onze productie hierin? Neem dan gerust contact op met Edward. Dit kan door hem te bellen op 06 - 10 71 19 17 of te mailen naar edward@replay-speeltoestellen.nl.

Ben je juist benieuwd naar het werk van hovenier Herman Vaessen? Bezoek dan eens hun website: hermanvaessen.nl. Doe inspiratie op en wie weet kan ook jij bijdragen aan een duurzamere wereld!