0

De creatieve weg naar een nieuw speeltoestel

Iets wat Replay Speeltoestellen uniek maakt als speeltoestellenfabrikant is het maatwerk dat wij leveren. We bedenken en ontwerpen een groot deel van onze speeltoestellen helemaal zelf, vanuit ons kantoor in Beringe. Een van onze Creative Designers, zoals we dat noemen, is Sanne van Kuijk. Zij zorgt met al haar creatieve ideeën voor een frisse wind binnen ons bedrijf. Graag nemen we je mee in het proces dat Sanne aflegt als het aankomt op het bedenken en ontwerpen van een nieuw speeltoestel.

Van vraagstuk tot ontwerp

In de meeste gevallen worden speeltoestellen, of speeltuintjes, ontworpen aan de hand van een vraag vanuit een klant. Het vraagstuk bestaat vaak uit bepaalde wensen en eisen op het gebied van speelfuncties, doelgroep, beschikbare ruimte, materiaalsoorten, budgetten en ga zo maar door. Dit wensenpakket wordt neergelegd bij de afdeling Creative Design, zodat zij aan de slag kunnen met het ontwerp. Over het algemeen werkt het hele team samen aan alle projecten. Natuurlijk heeft iedere persoon zijn of haar eigen specialisaties, maar iedereen wordt wel overal bij betrokken.

Er wordt eerst gebrainstormd, ook samen met de verkoper van het project. Als de ideeën goed aansluiten bij de wensen van de klant wordt het eerste ontwerp gemaakt en voorgelegd. Zo vinden er een aantal ontwerp- en feedbackrondes plaats, waarbij er per stap steeds gedetailleerder gewerkt wordt, totdat er een definitief ontwerp gepresenteerd kan worden.

Creativiteit voorop!

Blijkt de klant tevreden te zijn, dan moet er vervolgens gekeken worden of het ontwerp ook technisch uitvoerbaar is en of het aan alle veiligheidsnormen voldoet. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk! Deze stap vindt later plaats, omdat dit in het creatieve proces anders voor restricties kan zorgen. ‘’Bij het bedenken van een nieuw speeltoestel laten we in het begin even alle normen los, zodat we lekker out of the box kunnen denken en met unieke ontwerpen kunnen komen.’’, geeft Sanne aan. ‘’Later kan het ontwerp nog altijd aangepast worden, zodat ook op het gebied van techniek en veiligheid alles klopt.’’

De volgende stap is het daadwerkelijk maken van het speeltoestel. De productiemedewerkers maken aan de hand van de technische tekeningen de speeltoestellen, maar het wil ook wel eens voorkomen dat er om input wordt gevraagd tijdens het productieproces. Zo weten we altijd zeker dat er ook exact gemaakt wordt wat er bij het ontwerpen bedoeld is. Een erg variërende functie kun je dus wel zeggen!

Inspiratie voor maatwerk

En daar houdt de variatie nog niet op. Het is namelijk niet alleen zo dat Sanne als Creative Designer opdrachten voor klanten uitwerkt, ook verzint zij nieuwe speeltoestellen voor onze eigen productielijn. We staan niet voor niks bekend om ons maatwerk. We willen dan ook graag laten zien dat we innoverend zijn en onze collectie blijven uitbreiden met unieke speeltoestellen.

Om inspiratie op te doen gaat Sanne soms het veld in om te zien hoe kinderen daadwerkelijk spelen op speeltoestellen. Ook roostert ze creatieve sessies in op kantoor en vraagt bijvoorbeeld iedereen een woord te noemen dat in hen opkomt en gaat dan aan de slag met brainstormen. Wanneer er vervolgens een nieuw speeltoestel op papier staat en alle afdelingen hun input hebben gegeven, besluit de directie uiteindelijk of het toestel ook daadwerkelijk geproduceerd gaat worden.

Trots

Naast het ontwerpen van speeltoestellen en speeltuintjes verzorgen de Creative Designers ook veel grafisch werk. Zo maken ze presentaties waarmee verkopers naar klanten kunnen gaan, of bijvoorbeeld flyers of folders voor opdrachtgevers die naar een beurs gaan. Eigenlijk alles op creatief vlak.

Als je Sanne dan vraagt wat ze het leukste aan haar werk vindt, laat ze weten dat het werken aan grote projecten die ook daadwerkelijk gerealiseerd worden wel erg tof is. ‘’Op het moment ben ik bezig met een gethematiseerde speeltuin voor een vakantiepark. Samen met een externe ontwerper ben ik helemaal in het thema gedoken en qua ontwerpen ben ik helemaal los kunnen gaan. Als je dan ziet dat jouw werk uiteindelijk echt geproduceerd wordt, maakt me dat toch wel trots!’’, aldus Sanne. 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze maatwerk speeltoestellen of het ontwerpproces? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Zij zullen je te woord staan en op weg helpen naar het geschikte speeltoestel.