0

Ervaar de voordelen van een binnenspeeltuin

Het weer is omgeslagen. Het is buiten koud, nat en vroeg donker. Niet de meest ideale ingrediënten als het aankomt op buitenspelen. Maar spelen is heel belangrijk voor kinderen, ook tijdens de wintermaanden! Vandaar dat het de perfecte kans is om naar binnenspeeltuinen te gaan. De speelervaring in een binnenspeeltuin is heel anders dan bij een buitenspeeltuin. We lichten dit graag toe en kaarten de voordelen aan van het spelen in een binnenspeeltuin.

De invloed van de omgeving

Spelen is spelen, zou je zeggen. Toch is de belevenis van spelen heel anders als je binnen bent, in plaats van buiten. De omgeving is heel anders en dat kan grote invloed hebben op de speelervaring. Buiten kun je eindeloos rondrennen, heb je te maken met verschillende weersomstandigheden en temperaturen, en kun je natuurlijke elementen in je spel verwerken. Kortom: buiten verandert de omgeving constant en wordt je tijdens het spelen uitgedaagd om hiermee om te gaan.

Binnen is dat heel anders. Het weer heeft geen invloed op het spel, de temperatuur is constant hetzelfde en er zitten duidelijke grenzen aan het speelgebied. Doordat je in een binnenspeeltuin te maken hebt met kunstlicht, wordt het er nooit donker en kun je er eindeloos doorspelen. Kortom: binnen is alles compacter, overzichtelijker en is de omgeving een stabiele factor.

Voordelen van een binnenspeeltuin

Als het aankomt op de ontwikkeling van kinderen, dan hebben binnenspelen en buitenspelen hetzelfde effect. Door te spelen ontwikkelen kinderen hun cognitieve vaardigheden, hun motorische vaardigheden, hun fysieke gezondheid en hun sociaalemotionele vaardigheden. Of dit binnen of buiten gebeurt, dat maakt niet veel verschil. Toch zijn er een aantal voordelen die kinderen alleen tijdens het spelen in een binnenspeeltuin ervaren.

Geen belemmeringen door weersomstandigheden

Een heel groot voordeel, en wellicht het eerste dat in je opkomt, is dat je bij het binnenspelen geen rekening hoeft te houden met het weer. Is het te heet, te koud, regent het of staat er een harde wind? Geen probleem! Binnen heb je geen last van de weersomstandigheden, dus kun je het hele jaar door ongestoord spelen!

Veilig en overzichtelijk spelen

In een binnenspeeltuin heb je duidelijke grenzen van het speelgebied. Dat is buiten wel anders. Dit maakt een binnenspeeltuin een stuk veiliger dan een buitenspeeltuin. Kinderen kunnen niet zomaar wegrennen of de weg op schieten. Alles blijft binnen de muren van de speeltuin, waardoor het voor toezichthouders een stuk gemakkelijker is om de kinderen in de gaten te houden.

Mogelijkheid tot thematisering

Doordat de omgeving van een binnenspeeltuin constant hetzelfde is, kun je er heel goed spelen met thema’s. De muren, het plafond, de ondergrond en natuurlijk de speeltoestellen: alles kan gethematiseerd worden. Zo zorg je ervoor dat kinderen een fantasiewereld ingetrokken worden en even kunnen ontsnappen aan de realiteit. Je geeft kinderen een werkelijke beleving door ze mee te nemen in een bepaald thema zonder afleiding van de buitenwereld.

Binnenspelen met Replay

Zoals je ziet zitten er veel voordelen aan het spelen in een binnenspeeltuin. Zeker tijdens de koude wintermaanden is het de perfecte locatie om als uitje naartoe te gaan. Om die reden is het dan ook mogelijk om bij ons met je project voor een binnenspeeltuin aan te kloppen. Al onze speeltoestellen zijn geschikt om zowel binnen als buiten te plaatsen, dus ook voor elk binnenproject zijn de mogelijkheden eindeloos!

Vragen? Neem gerust contact met ons op!