0

Aandacht voor inclusief spelen speelplekken

Spelen en bewegen is belangrijk. Voor elk kind! Het moet dan ook voor elk kind mogelijk zijn om dit te kunnen doen, ongeacht fysieke en mentale vaardigheden. Vandaar dat het concept ‘inclusief spelen’ in het leven is geroepen. Een concept dat iedereen includeert in een speelplek en dus niemand excludeert. Iets wat erg belangrijk is. Vandaar dat wij via dit artikel graag meer aandacht geven aan dit onderwerp!

Bespeelbaar én toegankelijk

Om ervoor te zorgen dat ieder kind gebruik kan maken van een speelplek is het niet alleen van belang dat de speeltoestellen voor iedereen bespeelbaar zijn, maar ook dat de speeltoestellen bereikbaar zijn. Vaak bestaat een speelplek namelijk uit genoeg speeltoestellen waar kinderen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten gemakkelijk gebruik van kunnen maken, alleen kunnen ze het speeltoestel niet bereiken door de ondergrond. Wanneer ergens een ondergrond van zand of houtsnippers aanwezig is, kan deze plek niet als inclusieve speelplek gezien worden.  

Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, maar ook voor ouders of begeleiders die samen met het kind willen spelen. Ook voor hen dient een inclusief spelen speelplek en de aanwezige speeltoestellen te allen tijde toegankelijk te zijn.

Gezond opgroeien

Een essentiële factor om als kind een goede start te krijgen is door te kunnen spelen. Spelenderwijs leren kinderen zichzelf en de wereld om hen heen kennen. Tijdens het spelen ontwikkelen ze hun talenten en vaardigheden, leren ze om te gaan met anderen en verleggen ze hun grenzen. Kortom: om gezond op te kunnen opgroeien is vrij spelen cruciaal.

Voor veel kinderen is het vanzelfsprekend om dagelijks vrij te kunnen spelen, maar kinderen die een fysieke of mentale beperking hebben ervaren dit anders. Er is namelijk nog een groot tekort aan inclusieve speelplekken in Nederland. En vooral ook aan de informatie over deze speelplekken. Het komt soms voor dat er een inclusieve speelplek is, maar het niet duidelijk is hoe een kind met beperking daar veilig kan spelen.

Meer aandacht

Op het moment zijn ongeveer één op de tien speelplekken in Nederland toegankelijk en bespeelbaar voor mensen met een beperking. Dat is veel te weinig! En dit terwijl de oplossingen om een speelplek inclusief te maken vaak heel eenvoudig kunnen zijn en ook helemaal niet duur hoeven te zijn! Er is gewoon vaak een gebrek aan kennis van deze speciale speelplekken en aan inzicht in het probleem. Iets wat volgens ons niet langer kan!

Vandaar dat wij ons graag inzetten voor deze doelgroep. We willen gemeenten oproepen om meer aandacht aan inclusief spelen te geven en zich te laten informeren over dit soort speelplekken, zodat zij buurtbewoners op de hoogte kunnen brengen. We kijken graag samen naar de mogelijkheden voor het aanpassen van bestaande speelplekken of het ontwerpen van nieuwe speelplekken.

Vraag het ons!

Heeft dit artikel je interesse gewekt? Neem dan gerust een kijkje tussen ons aanbod aan inclusief spelen speeltoestellen. Of laat je adviseren over de mogelijkheden door een van onze adviseurs. Neem gerust contact met ons op!