0

Replay recyclet: hoe wij onze CO2-footprint verkleinen

Een van de belangrijkste kernwaarden van Replay Speeltoestellen is duurzaamheid. Ons bedrijf is begonnen met het overnemen, opknappen en opnieuw aanbieden van gebruikte speeltoestellen. Hoewel er sindsdien een hele hoop andere diensten aan ons lijstje zijn toegevoegd, is het recyclen van speeltoestellen en onderdelen nog steeds een groot aspect van onze business. Wij proberen dit dan ook zoveel mogelijk te doen, bij zoveel mogelijk klanten. Vandaar dat wij dit beleid graag eens extra onder de aandacht brengen.

Het voordeel van zelf produceren

Het grote voordeel van Replay Speeltoestellen is dat wij een van de weinige leveranciers van speeltoestellen in Nederland zijn die ook zelf speeltoestellen produceren. Dit geeft ons de mogelijkheid om onderdelen van oude speeltoestellen te hergebruiken en te verwerken in geheel nieuwe speeltoestellen.

Wanneer een opdrachtgever ons benadert om een project voor hen uit te voeren – dit kan het vervangen van een bestaand speeltoestel zijn, of het inrichten van een geheel nieuwe speelplek – dan vragen wij eerst of zij nog ergens oude speeltoestellen of onderdelen daarvan opgeslagen hebben. Vooral gemeenten hebben vaak een opslag van oud materiaal dat nog prima een tweede leven kan krijgen, maar zelf hebben zij hier vaak geen idee van. Als wij hen dan vertellen dat die RVS glijbaan nog prima verwerkt kan worden in een nieuwe speeltoren, dan zijn zij vaak positief verrast.

Meer aandacht voor recyclen

Het is ook zeker niet zo dat opdrachtgevers niet openstaan voor het recyclen van oude onderdelen, het ‘’probleem’’ is dat velen niet weten dat dit mogelijk is. Het is dan ook een onderdeel van onze business dat we graag meer onder de aandacht brengen. Vandaar dat wij onze gesprekken met klanten altijd beginnen met een uitleg over ons recyclebeleid en met de vraag of wij langs mogen komen om hun opslag te bekijken. Door de jarenlange ervaring met het hergebruiken van oude onderdelen zijn onze eigen mensen specialist in het inschatten of opgeslagen materiaal nog te recyclen is.

Gelukkig zien we dat de meeste van onze opdrachtgevers erg enthousiast reageren als wij met deze optie komen. Het recyclen van speeltoestellen en onderdelen daarvan wordt dan ook een steeds populairder en groter onderdeel van onze business.

Materiaal van én voor derden

Naast het gebruiken van de opslag van onze klanten hebben wij ook onze eigen opslag aan herbruikbare materialen. We gaan namelijk vaker bij opdrachtgevers langs om oud materiaal uit hun opslag op te kopen en bij onszelf te stallen. Vanaf dat moment is dit materiaal van ons en kunnen wij het inzetten voor nieuwe speeltoestellen wanneer wij dat willen.

Het is dan ook niet zo dat al het materiaal dat we van een bepaalde klant krijgen altijd gebruikt wordt voor een nieuw speeltoestel voor die klant. Dit kan ook voor andere klanten worden ingezet. Daarnaast hergebruiken we niet alleen materialen van Replay Speeltoestellen zelf, maar recyclen wij ook graag materialen van derden!

Onze wens voor de toekomst

De reden dat wij zoveel met recyclen bezig zijn is omdat wij natuur en milieu erg belangrijk vinden. Het hergebruiken van materialen helpt ons onze CO2-footprint te verkleinen. We besparen zo aan transport- en productiekosten van nieuwe materialen die uit het buitenland moeten komen. Daarnaast hopen we ook de CO2-footprint van onze klanten te verkleinen, door hen bewust te maken over het recyclen van speeltoestellen en hen aan te sporen voor deze toestellen te kiezen.

Het is dan ook onze grote wens dat er uiteindelijk een wereld ontstaat waarbij leveranciers die speeltoestellen recyclen voorrang krijgen voor het uitvoeren van projecten. Dat er meer erkenning en toekenning wordt gegeven aan die bedrijven. Op deze manier valt er voor beide partijen veel geld te besparen en wordt het milieu een handje geholpen. Een win-win situatie!