0

Een dag meelopen met ons productieteam

Bij Replay Speeltoestellen produceren wij een groot deel van onze speeltoestellen zelf. Dit gebeurt vanuit onze werkplaats in het Limburgse Beringe. Ons productieteam bestaat uit 7 personen die zich de hele dag bezighouden met het creëren van toffe speeltoestellen. Frank Niessen is één van onze productiemedewerkers en vertelt ons hoe een dag in de werkplaats bij Replay Speeltoestellen eruitziet.

Een schone start

Sinds september 2022 is Frank werkzaam als Speeltuinbouwer Productie bij Replay Speeltoestellen. Met een achtergrond als meubelmaker heeft hij al heel wat ervaring met houtbewerken op zak. Dankzij de begeleiding van zijn collega’s is hij op dit moment ook expert in het produceren van speeltoestellen. Een vak dat hij met veel plezier beoefent. Hij laat ons dan ook vol enthousiasme meekijken met zijn werkzaamheden.

‘’Wanneer ik ’s ochtends bij mijn werkbank aankom is het eerst een kwestie van alles opruimen en ordenen, zodat ik de dag met een schone werkplek kan starten. Vervolgens kijk ik op de stapel met projecten welke speeltoestellen er gemaakt moeten worden en ga ik de benodigde gereedschappen bij elkaar verzamelen’’, geeft Frank aan. Hierna steekt hij zijn handen uit de mouwen en kan hij van start.

Van technische tekening tot speeltoestel

Het produceren van een speeltoestel begint met het aflezen van de technische tekening die volgens Frank zo gedetailleerd is dat het net een Ikea-bouwpakket lijkt. ‘’Ik lees af welke onderdelen de basis vormen en zaag vervolgens alles op maat. De onderdelen hebben hierna de juist afmetingen, maar zijn nog niet netjes afgewerkt.’’, zegt Frank. Het grove materiaal gaat allemaal langs collega Remco, die elk stuk hout met een schuurmachine splintervrij maakt. Helemaal netjes, schoon en zacht komen de onderdelen terug bij Frank die vervolgens kan beginnen met het in elkaar zetten van het speeltoestel.

Ieder zijn ding

In de meeste gevallen is iedere productiemedewerker individueel met één speeltoestel tegelijk bezig. Pas wanneer het ene toestel klaar is wordt er een start gemaakt aan het volgende toestel. ‘’Tenzij Remco het heel druk heeft. Dan moet ik wel eens wachten tot ik de onderdelen terugkrijg en begin ik alvast aan een ander speeltoestel.’’, vertelt Frank.

Iedere Speeltuinbouwer Productie kan in principe dezelfde werkzaamheden uitvoeren, maar toch heeft iedereen zijn eigen specialiteiten en voorkeuren. ‘’Zo is Brenda bijvoorbeeld een ster in alle schilderwerkzaamheden en ben ik bekroond tot Chef Tractor Teun. Als een collega een bepaald toestel al vaak heeft gemaakt en de werkzaamheden kan dromen, dan is het gewoon het handigst als die persoon die opdracht in het vervolg weer oppakt.’’, aldus Frank.

Samenwerking met andere afdelingen

Frank heeft op een werkdag echter niet alleen met zijn collega’s van het productieteam te maken. Bij het produceren van een speeltoestel zijn veel meer afdelingen betrokken. Zo spreekt hij de Adviseur Spelen over de exacte afspraken die er met de klant zijn gemaakt, vraagt hij wel eens aan het designteam hoe ze de uitstraling van het speeltoestel precies in gedachte hebben en loopt hij soms naar de technische tekenkamer wanneer er onduidelijkheden over de tekening zijn.

Daarnaast duikt Frank zelf ook wel eens achter de computer om een ontwerp te maken. ‘’Toevallig ben ik goed in het uit de losse pols infrezen van letters en figuren. Het komt daarom wel eens voor dat ik een ontwerp mag maken voor een welkomsbordje of iets dergelijks. Het designteam laat mij dan op eigen inzicht een ontwerp maken dat ik vervolgens in de productiehal mag uitvoeren.’’

Andere tak van sport

Als we Frank vragen wat de grootste uitdagingen zijn waarmee hij tijdens zijn werkzaamheden te maken krijgt, geeft hij aan dat het maken van speeltoestellen een geheel andere tak van sport is. ‘’Ondanks mijn achtergrond als meubelmaker moest ik alles vanaf scratch leren van mijn collega’s’’, geeft Frank aan. ‘’Speeltoestellen zijn veel groter en zwaarder dan meubels, dus je kunt niet zomaar je werk omdraaien en aan de andere kant verder gaan. Hier komt een heftruck en veel focus en tijd bij kijken.’’

‘’Daarnaast waren de stukken hout waarmee ik meubels maakte altijd perfect recht. Dat is niet het geval bij Robinia hout. Dit komt in allerlei unieke, ongelijke vormen voor. In het begin leek het voor mij bijna onmogelijk om ermee te werken, maar uiteindelijk heb ik hier mijn weg in gevonden.’’

Het creëren van jeugdherinneringen

Het werken in de productie bij Replay Speeltoestellen bestaat uit grote machines, veel kabaal, veel stof, maar vooral ook veel plezier! ‘’Ik zie mijn werk als een fysiek gevecht tussen mij en het speeltoestel. In de ochtend komt er een boomstam binnen waarmee ik de strijd aanga en aan het einde van de dag zijn wij vriendjes omdat ik er een speeltoestel van heb gemaakt’’, aldus Frank.

‘’Het mooiste aan het vak vind ik dat ik met duurzame materialen werk en producten creëer die een buitenruimte mooier maken. Ik ben als het ware heel de dag bezig met het creëren van jeugdherinneringen voor de volgende generatie. Want dat is wat speeltoestellen voor mij zijn.’’

Join our team!

Zou jij ook graag willen werken in ons productieteam? Neem dan een kijkje tussen onze vacatures. We zijn regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers!